Чланови литерарне секције су данас, 21. марта, на иницијативу проф. српског језика Корнелије Боројевић, обиљежили Свјетски дан поезије.

Поводом овог дана ученици су имали прилику да упознају љепоту поетике ријечи и израза оних пјесника који нису у оквирима школског плана и програма, а врло су значајни у стварању најљепших стихова свјетске поезије. Рецитацијама су оживјели најдубље емоције пјесника, који су оставили писани траг, како бисмо данас учили и уживали у моћима писане ријечи те схватили снове, слутње, патње, надања произашле из душе умјетника.

У сарадњи са проф. енглеског језика Горданом Максимовић и проф. њемачког језика Меркилмом Вранић ученици су исписали најљепше стихове познатих пјесника на цедуљама различитих боја и тиме поздравили и први дан прољећа.

Ученици рецитатори говорили су стихове на српском, њемачком и енглеском језику афирмишући и позивајући остале ученике, публику да одаберу и испишу стихове пјесама њима познатих аутора, домаће и стране књижевности и залијепе на дио зида у холу школе.

Тиме је остварен циљ Дана, подржати језичку различитост кроз пјесничко изражавање писања и читања, промовисања поезије.

,, Свакодневно бисмо требали чути барем једну малу пјесмицу, прочитати једну добру пјесму, видјети једну изврсну слику и, ако је могуће, изговорити неколико разумних ријечи“, Johann Wolfgang von Goethe

,, Најљепша поезија је тренутак кад ниси свјестан пјесме. И најљепши је живот кад ниси свјестан да живиш, него мислиш да сањаш“, Мирослав Мика Антић

Ученици рецитатори: Данило Ђурић, Љубиша Лабус, Лидија Штрбац, Анђела Умићевић, Никола Кутлија, Бојана Бундало, Валентина Личина, Јована Моравац, Радмила Павић, Белма Сафић, Бојана Љепоја, Тамара Ђурашиновић, Жана Стојнић.

Категорије: Дешавања