У ЈУ СШЦ „Ђуро Радмановић“ обиљежен је Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Ученици I1 и II4 одјељења су данас, у мултимедијалној учионици, кроз различите активности као што су израда паноа, слушање предавања, читање стихова „Плава гробница“ Милутина Бојића, разговор и др. дали свој допринос у обиљежавању овог значајног датума у нашој историји.

Активности са ученицима водили су Дубравка Живковић, проф. историје и Сања Мрђа, проф. српског језика.

Истакнута је прво историјска позадина и оквир идеје о заједничком националном интересу и јединству те се кроз разговор, слике, историјске изворе говорило о пробијању Солунског фронта, најважнијим српским војводама у Првом свјетском рату, стварању заједничке државе –Краљевине СХС 1918. године у којој су се Срби први пут нашли у једној јединственој држави.

Проф. српског језика Сања Мрђа говорила је о значају српског језика и ћириличног писма, о томе како је важно да сачувамо свој национални идентитет кроз традицију, историју, језик.

У разговору о овим темама ученици су показали велику заинтересованост те закључили да млади људи треба да сачувају свој национални идентитет, језик, писмо и да поштују своју химну, заставу и грб.

Категорије: Дешавања