Чланови литерарне секције са професором српског језика и књижевности Корнелијом Боројевић потрудили су се да отргну од заборава богату баштину српског језика и укажу на значај очувања матерњег језика као дијелом културног идентитета народа, толеранције и разумијевања.

Обиљежаванјем  Дана матерњег језика скрећемо пажњу на важност учења нашег језика, његовање културе и језичке традиције. Ученици су кроз различите активности, презентације, паное, у холу школе, указали на правилну употребу српског језика као и на важност употребе ћириличног писма.

Постављени су и панои са примјерима употребе туђица у нашем језику, илустрацијом је приказана важност његовања свог језичког израза, правилног говора, те исписане поруке о језику.

Тумачени су и цитати наших великана Десанке Максимовић, Моме Капора, Душка Радовића, Вука Караџића као и тестамент Стефана Немање који каже: : „Чувај, чедо моје, језик као земљу. Ријеч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ ако изгуби свој језик, своју земљу, своју душу? Не узимајте туђу ријеч у своја уста. Ако узмеш туђу ријеч, знај да је ниси добио, него си се отуђио. Боље ти је да изгубиш највећи и најјачи град своје земље, него најмању и најневажнију ријеч свог језика. Нација која изгуби своје ријечи престаје да буде нација.”

I6- Кристина Костић, Тамара Драгић, Сара Савановић, Бојана Ступар

I1- Јована Моравац, Андреа Стошљевић

IV2-Дијана Јазић, Николина Ерцег

IV1- Лидија Штрбац