Ученици 41 разреда, занимање фармацеутски техничар, који похађају допунску наставу из предмета фармацеутска технологија, одрадили су задатак на тему „Новогодишњи мотиви у фармацеутском руху“.

 Ученици су на јединствен начин представили мотиве који красе зимске празнике, новогодишњу јелку окићену љековитим препаратима, зимску чизмицу испуњену производима за спречавање и лијечење зимских сезонских болести и  сњешка бијелића окруженог споменутим производима и препаратима.

На новогодишњем дрвету нашли су се примјери лијекова који лијече један од учесталих симптома зимског назеба, повишену тјелесну температуру, а то су: парацетамол са вит Ц, аспирин, ибупрофен, углавном у облику таблета. Осим повишене тјелесне температуре зимске бољке, прехлада и грип праћене су и др симптомима као што су цурење из носа, кијавица, кашаљ, грлобоља и слично. Да би се ови симптоми умањили користе се топли напици, спрејеви за грло, капи за нос, сирупи и др. Препоручљиво је да ови препарати буду дио сваке кућне апотеке те су се нашли и у зимској фармацеутској чизмици.

 Да бисмо се од прехладе и грипе заштитили неопходно је да подигнемо имунитет на виши ниво, на шта нам указује и мотив Сњешка окруженог разним производима који га штите од болести. Ту су витамини и минерали у таблетама и гранулама, али и здраве животне навике нарочито разноврсна и уравнотежена исхрана. Тако је препоручено узимање витамина Ц и цинка, витамина Д, омега масних киселина, мултивитаминских препарата, пробиотика, најчешће у облику шумећих таблета, али и конзумирање свјежег воћа и поврћа, топлих чајева, компота и супа, у вријеме хладних зимских дана. Топли напици, било да су љековитог или хидрирајућег ефекта, благотворно дјелују на наше тијело и ум те се нарочито препоручују у хладним данима.

Сви фармацеутски производи спаковани су у атрактивну амбалажу која је искориштена као украс на новогодишњој јелци, као садржај чизме, или као помоћ сњешку. Дакле сав наведени асортиман витамина, минерала, намирница, лијекова и др, препорука је наших ученика фармацеута, за отклањање тегоба зимских болести или за спречавање појаве истих.

Резултат ученичког рада је врло живописан, што може да се види на следећој фотографији: