Дана 23.11. 2022. године, ученици математичке секције су са својом професорицом математике, Ларисом Бркић Бапић, обиљежили Фибоначијев дан.
Фибоначијев дан се обиљежава сваке године, 23. новембра, односно 11/23, јер бројеви 1,1, 2, 3 чине почетак Фибоначијевог низа. У овом низу збир претходна два броја даје вриједност наредног члана:
1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144…
Често се повезује и са бројем фи (φ), који је добио име по старогрчком вајару и архитекти Фидији, градитељу Партенона и многих фигура које су изграђене у складу са идеалним пропорцијама. Ако узмемо било који дио Фибоначијевог низа и подијелимо сваки сљедећи број с претходним, добићемо увијек број приближан броју 1.618, а вриједност броја фи износи управо толико.
Тај однос је познат и као “златни рез” и као “божански омјер”, јер се често налази у природи и природним процесима, те у науци, умјетности, архитектури, …
У складу с тим, ученици су направили практичне радове и упознали остале ученике школе, те и професоре с овом темом.
Такође, урадили су и мјерење пропорција лица и тијела заинтересованих ученика и професора, како би установили колико смо близу златном резу, тј. “савршености”.

Категорије: Дешавања