Дјечија недеља обиљежава се сваке године у првој седмици октобра, а циљ обиљежавања је промоција права дјетета, побољшање друштвене бриге за дјецу и јачање одговорности свих субјеката заштите.

На овај начин упознајемо ширу јавност са потребама дјеце и жељом да одрастају у једнаким условима.

Дјечија недеља је прилика да се укаже на обавезу поштовања Конвенције УН-а о правима дјетета.

Ове године Дјечија недеља реализује се под мотом „(По)дијели радост, љубав, знање“.

Ученици 3-1 разреда (фармацеутски техничар) са професорицом Зорицом Умићевић израдили су пано којим скрећу пажњу на права дјетета која су усвојена Конвенцијом из 1989. године.

Нека од права која су гарантована  овом Конвенцијом су право на једнакост сваког дјетета, право на живот, право на образовање, право на здравствену заштиту, право на игру и слободно вријеме, слободно изражавање мишљења и право да буде саслушано, право на родитељско старање, право на заштиту од економског и сексуалног искориштавања, право на заштиту од насиља, право на слободу изражавања, право онеспособљеном дјетету на посебну бригу.

Ученици су дошли до закључка да је потребно да се млади што квалитетније едукују и активирају, јер су они потенцијал и покретачка снага нашег друштва. Млади људи морају бити информисани, треба да дају своје приједлоге и учествују у процесима доношења одлука, посебно оних који се тичу образовања.

Категорије: Дешавања