У ЈУ СШЦ „Ђуро Радмановић“ обиљежен је 14. март, Дан броја π (пи), кроз многобројне активности ученика.
Ученици из одјељења I-4 (Данило Ђурић, Љубиша Лабус и Ђорђе Чулић)-машински техничар за компјутерско конструисање, I-6 (Кристина Костић, Сара Савановић и Бојана Ступар)-економски техничар и II-1 (Ајдина Алџић, Тамара Батар, Маја Граонић, Матеја Граонић, Александар Ступар, Теодора Ступар и Душана Ћулибрк)-фармацеутски техничар, су заједно са професором математике, Ларисом Бркић Бапић, у холу школе израдили паное, цртеже и кроз разне текстове и примјере указали на занимљивости и значај броја π, како у математици тако и у другим областима.
Пи или π је математичка константа, данас широко примјењивана у математици и физици. Њена приближна вриједност је 3,14159, а дефинише се као однос обима и пречника круга. Пи је такође познат и као Архимедова константа (не треба је мијешати са Архимедовим бројем) или Лудолфов број. У пракси се биљежи малим грчким словом π, а правилно је писати и пи. Ознака за број пи потјече од грчке ријечи периметар (περίμετρος).
Пи је ирационалан број, што значи да се његова вриједност не може изразити преко разломака. Због тога његов децимални запис нема краја и није периодичан.
Свјетски дан броја Пи ( Пи дан ) се у математичком свијету слави сваког 14. марта, јер ако пишемо датум у облику мјесец.дан тада је то најједноставнија апроксимација броја Пи : 3.14.
Још једна важна повезница са даном Пи је рођендан Алберта Ajnštajna, једног од највећих физичара и математичара свих времена. Dan 14.03. односно 3.14 облик је датума у Европи, па га у новије вријеме математичари и физичари као таквог обиљежавају.
У нашој школи је у склопу Дана Пи одржано и мало такмичење у памћењу децимала броја пи у којем је учествовало 13 ученика. Највећи број децимала исказао је ученик одјељена I-4, Данило Ђурић са упамћене 92 децимале броја Пи. Друго мјесто је заузела ученица из одјељења I-6 Бојана Ступар, а треће мјесто ученик из одјељења II-1, Александар Ступар. Ученицима је професорица математике Лариса Бркић Бапић испред школе подијелила дипломе и симболичне награде, а након тога су симболичном тортом прославили рођендан броја Пи.
Ученици су исказали да су доста занимљивог научили, те да ће се сваке године трудити да обиљеже овај дан и покушати да престигну претходног првака у памћењу децимала броја Пи, што представља велики изазов.
Нека је сретан Дан броја Пи, 14. март!

Категорије: Дешавања